
وزارت خارجه ایران نقل قول رویترز درباره 'شرط ماندن ایران در برجام' را رد کرد
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، گزارش اخیر خبرگزاری رویترز درباره 'شرط ماندن ایران در توافق هستهای ' این کشور با قدرتهای بزرگ جهانی را رد کرده است.
به گزارش رسانههای ایران، آقای موسوی امروز سهشنبه (۲۴ اردیبهشت) در جمع خبرنگاران گفته است: "پرداختن به این گونه خبرسازیها و گمانه زنیهای ناقص و غیردقیق در فضای رسانهای و عمومی نه تنها سازنده نیست، بلکه میتواند به تخریب فضای مورد نیاز برای یک دیپلماسی جدی در شرایط کنونی منجر شود."
خبرگزاری رویترز دیروز دوشنبه (۲۳ اردیبهشت/ ۱۳ ماه مه) در گزارشی به نقل از "منابع مطلع از مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا" گزارش داده بود "ایران اصرار دارد بعنوان شرطی برای ماندن در برجام، روزانه دستکم یک و نیم میلیون بشکه نفت صادر کند. "
رویترز در گزارش خود به نقل از چهار منبع اروپایی همچنین گفته بود این رقم (۱.۵ میلیون بشکه نفت) در "دیدار اخیر مقامهای اروپایی و ایرانی شامل محمد جواد ظریف، وزیر خارجه این کشور رد و بدل شده اما مکتوب نشده است."
صادرات نفت ایران در سال گذشته میلادی و پیش از خروج آمریکا از برجام روزانه تا حدود ۲ میلیون ۸۰۰ هزار بشکه هم پیش رفته بود؛ بعضی تخمینها اشاره به این دارند که با پایان یافتن معافیتهای موقت برای خریداران نفت از ایران صادرات این کالا از جمهوری اسلامی به ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد.
دیروز، (دوشنبه ۱۳ مه/۲۳ اردیبهشت) فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران که درباره تلاش ایران برای ادامه صادرات نفت تا یک میلیون بشکه در روز پرسیده بود، گفت :"درباره این موضوع نمیتوانم اظهارنظر کنم. اتحادیه اروپا تا زمانی که ایران به تعهداتش در برجام پایبند بماند از اجرای کامل برجام حمایت خواهد کرد".
آقای موسوی با رد نقل قول اخیر خبرگزاری رویترز گفته است: "نقطه نظرات و مطالبات به حق ایران در نامه ۱۸ اردیبهشت رئیس جمهور کشورمان به سران کشورهای باقیمانده در برجام به وضوح و با صراحت بیان شده است."
در نامه آقای روحانی به سران کشورهای باقی مانده در برجام، تصمیم شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی درباره توقف بخشی از اقدامات این کشور در اجرای برجام اطلاع داده شد
ایران شش روز پیش (۱۸ اردیبهشت) در سالروز خروج آمریکا از توافق هستهای بخشی از اقدامات خود در اجرای برجام را متوقف کرد.
فروش مازاد اورانیوم غنی شده و آب سنگین از جمله این اقدامات بود.
جمهوری اسلامی همچنین ۶۰ روز به طرفهای باقیمانده در برجام فرصت داد که به تعهدات مالی و بانکی خود پایبند باشند و اعلام کرد که در صورتی این تعهدات عملی نشود، ایران در گام دوم این تصمیم، رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد؛اتحادیه اروپا این مهلت ارایه شده از سوی ایران را رد کرد.
منظور سخنگوی وزارت خارجه ایران از نامه ۱۸ اردیبهشت، نامهای است که حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در آن روز به روسای کشورهای باقیمانده در برجام شامل روسیه، آلمان، فرانسه، بریتانیا و چین نوشته بود.
این نامهها به سفرای چهار کشور در تهران تحویل داده شد و نامه آقای روحانی به همتای روسیاش، ولادیمیر پوتین را جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در سفرش به مسکو به وزیر خارجه روسیه تحویل داد.
در نامه آقای روحانی به سران کشورهای باقی مانده در برجام، تصمیم شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی درباره توقف بخشی از اقدامات این کشور در اجرای برجام اطلاع داده شده بود.
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در بیانیهای در بیانیهای اعلام کرد که ایران در مرحله فعلی دیگر خود را متعهد به رعایت محدویتهای مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنی شده و ذخایر آب سنگین نمیداند.
در همان روز (۱۸ اردیبهشت) دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، با صدور فرمانی صنایع آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران را به مجموعه تحریمهای یکجانبه آمریکا اضافه کرد.
آمریکا حدود بیست روز پیش هم (دوم اردیبهشت/ ۲۲ آوریل) پایان معافیت از تحریمهای نفتی ایران را اعلام کرد و گفت دیگر هیچ معافیتی در این زمینه به کشورهای دیگر نخواهد داد.
وزارت خارجه آمریکا در ماه نوامبر گذشته (۲۰۱۸) برای هشت کشور معافیتی ۱۸۰ روزهای صادر کرده بود تا فرصت جایگزینی واردات نفت از ایران را داشته باشند.
بی بی سی