
رهبر ایران: دلیلی ندارد برای تولید بمب هستهای هزینه کنیم
بر اساس متن فتوای آیتالله خامنهای که در سال ۱۳۸۹ شمسی منتشر شد، تولید و انباشت سلاح هستهای و دیگر انواع سلاحهای کشتار جمعی، شیمیایی و میکروبی حرام است
آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران با یادآوری فتوای خود مبنی بر حرام بودن استفاده از بمب هستهای گفت "موضع قاطعانه و شجاعانه حکومت ایران این است که برای ساخت بمب هستهای هزینه نکند." او همزمان خواستار استفاده از ظرفیت علمی کشور برای "پیشرفت فناوری صلحآمیز هستهای شد."
رهبر ایران در دیدار با شماری از متخصصان ایرانی که استعدادهای برتر علمی معرفی شدهاند، گفت "با وجود اینکه می توانستیم در این راه قدم برداریم، کاربرد این سلاح را حرام قطعی شرعی اعلام کردیم، بنابراین هیچ دلیلی ندارد که برای تولید و نگهداشت سلاحی که استفاده از آن مطلقاً حرام است، هزینه کنیم".
مقامهای ایران با اشاره به فتوای آقای خامنهای، آن را به منزله تضمینی برای منحرف نشدن برنامه هستهای ایران به سوی اهداف نظامی معرفی کردهاند.
ایران نظامی بودن برنامه هستهای خود را رد کرده و میگوید این کشور "هرگز" به دنبال سلاح اتمی نبوده و نخواهد بود. اما شماری از کشورها از جمله اسرائیل و آمریکا میگویند ایران برای سالها به مجامع بین المللی درباره برنامه هسته ای خود "دروغ گفته است."
وزیر خارجه ایران تابستان امسال "پیشنهاد تصویب پروتکل الحاقی و دایمی شدن آن در قبال لغو تحریمهای آمریکا را مطرح کرده بود.". ایران در حال حاضر "داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا میکند."
تاکید امروز رهبر ایران بر غیر شرعی بودن ساخت سلاح هسته ای در حالی طرح میشود که محمود صادقی، نماینده مجلس از تهران با انتشار توییتی از آیت الله خامنهای مبنی بر غیر شرعی بودن ساخت سلاح هستهای، از ارائه طرحی جهت ممنوعیت ساخت سلاح هستهای به مجلس خبر داده بود.
بر اساس متن فتوای آیتالله خامنهای که در سال ۱۳۸۹ شمسی منتشر شد، تولید و انباشت سلاح هستهای و دیگر انواع سلاحهای کشتار جمعی، شیمیایی و میکروبی حرام است.
در دو دهه گذشته، کشورهای غربی بارها از برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی کردهاند. اما اصرار ایران بر پیشبرد برنامه هستهای خود سبب شد شورای امنیت سازمان ملل در چند قطعنامه ایران را محکوم و تحریمهایی را علیه این کشور اعمال کند.
سرانجام در سال ۲۰۱۵، ایران و قدرتهای جهانی به توافقی دست یافتند که بنابر آن برنامه هستهای این کشور محدود و نظارتپذیر شد و در برابر تحریمهای بینالمللی نیز به طور تدریجی کاهش یافت.
اما با خروج آمریکا از این توافق هستهای و بازگشت یکجانبه تحریمها، ایران اعلام کرد با استناد به بندهایی در برجام، تعهدات خود در برجام را کاهش میدهد.
ایران تا کنون با اعلام سه ضربالاجل ۶۰ روزه تعهدات خود را کاهش داده است. در سومین مرحله کاهش تعهدات، ایران اعلام کرد مجددا تحقیقات روی سانتریفوژهای پیشرفته را آغاز خواهد کرد.
مبنای فتوای آیتالله خامنهای در مورد غیر شرعی بودن سلاح اتمی چیست؟
آیتالله خامنهای هم امروز در صحبتهای خود، خواستار استفاده از ظرفیت علمی کشور برای "بالا بردن قدرت دفاعی" و "پیشرفت فناوری صلحآمیز هستهای" شده است.
رهبر ایران چند روز پیش نیز گفته بود "کاهش تعهدات فعالیت اتمی ایران در قالب برجام باید ادامه یابد".
کاهش تدریجی تعهدات ایران در برجام با انتقاد اروپا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی مواجه شده است.