
سازمان ملل: در دو سال گذشته در افغانستان ۶۵ فعال حقوق بشر و کارمند رسانهای کشته شدند
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان در گزارش تازهای گفته که در دو سال گذشته ۶۵ فعال حقوق بشر و کارمند رسانهای از جمله چهار زن در این کشور کشته شدند.
در این گزارش که امروز (دوشنبه۲۷ دلو/بهمن) منتشر شده، آمده که در بین این قربانیان ۳۲ نفر از بخش حقوق بشر و ۳۳ نفر از بخش رسانهها شامل هستند.
سازمان ملل گفته که پس از سپتامبر ۲۰۲۰ با آغاز مذاکرات صلح این روند افزایش یافته و تنها در همین چهار ماه گذشته یازده نفر از مدافعان حقوق بشر و کارمندان رسانهای آن هم در رویدادهایی که هیچ کسی مسئولیت آن را به عهده نگرفته، کشته شدند که باعث ایجاد ترس در بین مردم شده است.
در گزارش تازه ملل متحد آمده که این قتلها، خودسانسوری، فرار فعالان حقوق بشر و کارمندان رسانهای از افغانستان و کاهش انتظارات از روند صلح را به دنبال داشته است.
دیبرا لاینز، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد در افغانستان میگوید در زمان گفتوگوهای صلح و تلاش برای پایان جنگ از طریق مذاکرات و توافق سیاسی باید صدای مدافعان حقوق بشر و رسانهها بیشتر از هر زمان دیگر شنیده شود اما در افغانستان برعکس این صدا خاموش ساخته میشود.
گزارش سازمان ملل نشان میدهد که پیش از آغاز مذاکرات بیشتر فعالان حقوق بشر و کارمندان رسانهای اکثرا به دلیل نزدیک بودن به محل حملات افراد مسلح و انفجارها کشته میشدند اما در ماههای اخیر این افراد به گونه برنامه ریزی شده و قصدا هدف قرار گرفتند.
به اساس گزارش تازه سازمان ملل، در سال ۲۰۱۸ سی فعال حقوق بشر و کارمند رسانهای، در ۲۰۱۹ ده نفر از این گروه، در ۲۰۲۰، ۲۳ نفر و در سال جاری تاکنون ۲ نفر از این فعالان کشته شدند.
این نهاد خواهان تحقیقات مستقل، بی طرف، سریع، دقیق، معتبر و شفاف در مورد این قتلها شده و فهرستی از خواستهایشان را از جمله از دولت، طالبان و جامعه جهانی مطرح کرده است.
به میان آمدن یک مکانیزم محافظتی ملی، روی دست گرفتن تدابیر ویژه امنیتی، اطمینان از رعایت تمام حقوق مدافعان حقوق بشر و کارمندان رسانهای، از بین بردن فرهنگ معافیت از مجازات و جلوگیری از تصویب قوانینی که به آزادی اجتماعی و آزادی بیان صدمه میزند، از جمله خواستهای سازمان ملل از دولت است.
سازمان ملل از طالبان خواسته که قتل فعالان حقوق بشر و کارمندان رسانهای را محکوم کند
سازمان ملل همچنین از طالبان خواسته که قتل فعالان حقوق بشر و کارمندان رسانهای را محکوم کرده و در مواردی که این گروه متهم به ارتکاب همچو رویدادها میشود، قضایا را تحقیق و اعضای گروه خود را پاسخگو قرار دهد.
تدوین و تطبیق پالیسیهایی برای جلوگیری از قتل مدافعان حقوق بشر و کارمندان رسانهای و باطل ساختن پالیسیهایی که سبب محدود کردن فعالیت این گروهها میشود، از دیگر خواستهای این سازمان از طالبان است.
سازمان ملل از جامعه جهانی نیز خواسته بر اهمیت نقش فعالان حقوق بشر و کارمندان رسانهای تاکید کرده و همکاری خود را برای حمایت بیشتر از آنها ادامه دهد.
مسئولیت قتلهای هدفمند ماههای اخیر را معمولا هیچ کسی به عهده نگرفته است اما دولت، طالبان را مسئول آنها میخواند. طالبان اما برعکس دست داشتن در اکثریت این قضایا را رد کرده و گفته این رویدادها کار کسانی است که میخواهند روند صلح را مختل کنند.
قربانیان بیشتر این رویدادها کارمندان امنیتی، دولتی، فعالان مدنی، خبرنگاران و چهره های سیاسی بودند.
به اساس گزارش تازه کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز در سال گذشته میلادی انفجار مین و ترورهای هدفمند عامل بیشترین تلفات غیرنظامیان بوده است. انفجار مینها سبب کشته شدن بیش از ۹۰۰ نفر و زخمی شدن نزدیک به ۱۷۰۰ نفر شده و ترورهای هدفمند بیش از یک هزار کشته و نزدیک به ۱۲۰۰ زخمی به جا گذاشته است.
بی بی سی