دلیر شریفف؛ جامعه مدنی و روزنامه‌نگاران تاجیکستان خواستار رهایی خبرنگار تاجیک شد
حدود ۴۰ خبرنگار و هشت سازمان اجتماعی و روزنامه‌نگاری در تاجیکستان با انتشار بیانیه‌ای خواهان رهایی دلیر شریفف، خبرنگار تاجیک شدند.

آقای شریفف روز ۲۸ ژانویه دستگیر شده بود و بعد از دو روز، دادگاهی در شهر دوشنبه، پایتخت، وی را به "برانگیختن کینه و عداوت ملی و نژادی و دینی" متهم کرد و حکم بازداشت او برای مدت دو ماه صادر شد.

پیوندان و همپیشه‌های آقای شریفف این اتهامات را بی‌پایه می‌دانند.

در بیانیه سازمانها و تعدادی از خبرنگاران تاجیک که انجمن رسانه‌های مستقل تاجیکستان متن کامل آن را در وب سایت خود منتشر کرده از مقامات تقاضا شده تا دوره دو ماهه بازداشت آقای شریفف‌ را در جریان تحقیق و بررسی پرونده او لغو کند. همچنین سازمانهای روزنامه‌نگاری خواهان "تحقیقات واقع‌بینانه با رعایت بی‌چون و چرای تمام تضمین‌های آزادی بیان مطابق به استاندارتهای بین‌المللی" در قضیه دلیر شریفف شده‌اند.

این بیانیه را انجمن رسانه‌های مستقل تاجیکستان، اتحادیه "مشورتچیان خلقی جمهوری تاجیکستان"، سازمانهای اجتماعی "خامه"، "دفتر آزادی های شهروندی"، "دنیای حقوق"، "اداره حقوق انسان و رعایت قانونیت"، "مرکز مستقل حفظ حقوق انسان" و "پرسپکتیوا+" امضا کرده‌اند.

به گفته این سازمان ها و خبرنگاران تاجیک، بازداشت دلیر شریفف در آستانه انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری کشور"به آبروی بین‌المللی تاجیکستان ضربه جدی می‌زند". قرار است انتخابات پارلمانی اول مارس و انتخابات ریاست جمهوری تاجیکستان اوایل نوامبر امسال برگزار شود. در بیانیه یادآوری شده که "تاجیکستان بارها از نهادهای بین‌المللی توصیه‌ها گرفته است که تجربه فشار به آزادی سخن و اظهار عقیده در کشور را خاتمه دهد."

انتشار این بیانیه در حالیست که دو روز پیش دادستانی کل تاجیکستان دلیر شریفف را به چاپ "۲۰۰ مطلب و مقاله دارای مضمون و محتوای اکسترمیستی (افراطی)" متهم کرد که هدف از آن ها "برانگیختن کینه و عداوت دینی- مذهبی و ترغیب برتری یک قسم شهروندان نسبت به قسمت دیگر، از نگاه منسوبیت دینی است."

به گفته دادستانی کل تاجیکستان، این مقاله‌ها را دلیر شریفف از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ به نشر رسانده است. دادستانی کل تاجیکستان همچنین به کتاب "محمد (س) و تروریسم"، نوشته دلیر شریفف اشاره‌ کرده و گفته این کتاب "طبق خلاصه تشخیص دین‌شناسی، در "حاشیه‌ کونسیپسیون (چارچوب عقاید) جریان اخوان المسلمین" تهیه گردیده که در "اکثر کشورهای جهان سازمان تروریستی" معرفی شده است. به گفته دادستانی کل تاجیکستان هدف این کتاب "مایل ساختن جوانان به مفکوره جهادی است، اینچنین، آن ها را برای صادر نمودن عمل‌های ایکسترمیستی (افراطی) و تروریستی دعوت می‌نماید."

اما پیوندان این خبرنگار و سازمان های روزنامه‌نگاری، نظر مقامات را ادعایی بیش نمی‌دانند و باور دارند که دلیر شریفف در طول فعالیت خبرنگاری خود هرگز برانگیختن کینه و عداوت دینی و مذهبی را تشویق نکرده است.

چهار روز پیش، کنگره اروپایی خبرنگاران و بلاگنویسان تاجیک بازداشت دلیر شریفف را محکوم کرده و حکم بازداشت او را به مدت دو ماه "غیرقانونی و بی‌عدالتانه" دانسته بود.

دلیر شریفف ۳۲ سال دارد و در گذشته در تلویزیون دولتی "سفینه" و هفته‌نامه مستقل "آزادگان" فعالیت داشت. به گفته پیوندانش، در سال های اخیر آقای شریفف عمدتاً به کشاورزی و فروش کتاب مشغول بود و گه گاهی برای رسانه‌ها مطالبی عمدتاً انتقادی می‌نوشت.

هارلم دسیر

دیروز، دوشنبه/ ۳ فوریه، هارلم دسیر ، نماینده سازمان امنیت و همکاری اروپا در امور آزادی مطبوعات با ارسال نامه‌ای به حکومت تاجیکستان خواستار آزادی بلافاصله دلیر شریفف شد. آقای دسیر در نامه‌اش که آن را رسانه‌ها نشر کردند، نوشته که "مطبوعات باید امکان بدون ترس انتقام، تحقیق و نشر کردن مطلبها را، از جمله در اینترنت داشته باشد ".

در همین حال، شیر‌محمد شاهیان، رئیس دادگاه عالی تاجیکستان روز دوشنبه، ۳ فوریه در نشست خبری سالانه خود به خبرنگاران گفت که از سوی وکیلان مدافع این خبرنگار تاجیک در مورد لغو حکم دادگاه ناحیه اسماعیل سامانی برای در بازداشت باقی ماندن دلیر شریفف تا دو ماه، به دادگاه شهر دوشنبه شکایت وارد شده است؛ و حالا این موضوع در حال بررسی قرار دارد.

مقامات تاجیک به درخواست وکیلان مدافع دلیر شریفف و جامعه خبرنگاری تاجیکستان برای رهایی او تا حال پاسخی نداده‌اند.

 

 

 

 

بی بی سی

چاپ ایمیل

تماس با البرزنیوز

payam

لطفن برای فرستادن پیام، پیشنهاد و نظر خود برای البرز نیوز از این بخش استفاده نمایید.