
گروهی از فعالان و روشنفکران ایرانی خواهان 'تغییر ساختاری' برای مقابله با کرونا شدند
گروهی از فعالان و روشنفکران ایرانی با انتشار بیانیهای ضمن انتقاد از "پنهانکاری" و چگونگی مدیریت بحران کرونا در ایران، هشدار دادهاند که این بحران گروههای کم درآمد را با مشکلات بیشتری روبرو میکند و برای مواجهه با آن آغاز "تغییر ساختاری" ضروری است.
در این بیانیه خطاب "به اراده و آگاهی عمومی" منتشر شده، امضاکنندگان هشدار دادهاند "بیتدبیری توأمان کوتاهمدت و ساختاری برای مقابله با بحران و سالها اجرای سیاستهای تعدیل اقتصادی، وضعیتی اسفناک در برابر ما ترسیم کرده است".
به باور نویسندگان این بیانیه، "تقریباً همه متفقالقولاند که حاکمیت در اطلاعرسانی درباره بیماری پنهانکاری کرده و در مدیریت بحران حاصل از آن ناموفق بوده است".
مقامهای ایرانی اتهام پنهانکاری درباره شیوع ویروس کرونا را رد میکنند. هرچند در روزهای اخیر چند مقام وزارت بهداشت به تاخیر در شناسایی اولین مبتلایان اذعان کردهاند.
ضدعفونی کردن در منطقه تجریش تهران
بنابر آمار رسمی وزارت بهداشت ایران، شمار کل مبتلایان به کووید-۱۹ در ایران به ۳۸ هزار و ۳۰۹ نفر و فوتشدگان به ۲ هزار و ۶۴۰ نفر افزایش یافت.
اکنون شماری از فعالان و روشنفکران ایرانی در بیانیه هشدار آمیز، نسبت به وضعیت کارگران، دستفروشان، کولبران، و زندانیان ابراز نگرانی کردهاند و نوشتهاند "انواع تبعیض، فقدان دسترسی به درمان و امکانات بهداشتی را تشدید کرده؛ نظام بهداشت و درمان تضعیفشده در سایه خصوصیسازی به مرز فروپاشی رسیده است".
در این بیانیه نگاهی هم به بحران در دیگر کشورها انداخته شده است: "کارنامه دیگر کشورها هم در این مورد چندان درخشان نیست. از بهشت سرمایهداری در آمریکا تا سرمایهداری اقتدارگرای چین و روسیه، در همهجا به درجات مختلف با پنهانکاری، عدمآمادگی و لافزنیهای توخالی دولتها روبرو بودهایم که بهای آن را شهروندان عادی و بیش از همه، انبوه فرودستان خواهند پرداخت".
نویسندگان این بیانیه در بخش پایانی، در خصوص وضعیت فعلی ایران پیشنهادهایی را به عنوان "گامهایی در جهت تغییر ساختاری با محور قرار دادن منافع عموم" مطرح کردهاند، از جمله: انجام تست فراگیر تشخیص کووید-۱۹، بیمه همگانی رایگان اعطای تسهیلات ویژه برای پرداخت اجاره و هزینههای برق، آب و گاز صدور اوراق شناسایی برای همه مهاجران از جمله مهاجران افغانستانی و مواردی دیگر.
در این بیانیه امضای شماری از فعالان سیاسی، روشنفکران و همچنین مترجمان و نویسندگان داخل و خارج ایران به چشم میخورد: فرج سرکوهی، سپیده قلیان، فاطمه صادقی، حسن مرتضوی، مراد فرهادپور، فروغ اسدپور، کامران متین، اکبر معصومبیگی، ایمان گنجی، امید مهرگان، مهناز متین، محدثه زارع، حسن مرتضوی، محمد مالجو، مهدی سلیمی، امیر کیان پور، ناصر پاکدامن، نعمت آزرم، ناصر مهاجر، مهرداد وهابی، پرویز قلیچخانی، علی کشتگر و صالح نجفی.
از زمان اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران شماری از نمایندگان مجلس، پزشکان و متخصصان و همچنین فعالان سیاسی و اجتماعی از نحوه مدیریت و عملکرد دیرهنگام حکومت ایران انتقاد کردهاند. حکومت ایران اما برای مقابله با این بحران چند نهاد تازه تشکیل داده است.
اوایل اسفند، تشکیلاتی به نام "ستاد ملی مبارزه با کرونا" تاسیس شد و حسن روحانی رئیس جمهور در اولین جلسه آن در ۶ اسفند گفت تصمیمات این ستاد "از لحاظ شرعی" لازم الاجراست، چون هم مصوب شورای عالی امنیت ملی است و هم رهبر ایران از اطلاعت از آن تاکید کرده است.
اما تنها سه هفته پس از تشکیل "ستاد ملی مبارزه با کرونا"، علی لاریجانی، رئیس مجلس اعلام کرد که مقرر شده که یک "شورای پشتیبانی برای حمایت از تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا" هم تشکیل شود.
در عین حال، آیتالله خامنهای، رهبر ایران نیز با اشاره به احتمال "حمله بیولوژیکی" دستور داده تا نیروهای مسلح ایران "قرارگاه کرونا" ایجاد کنند.
در چند سال گذشته بارها نسبت به تشکیل نهادهای جدید در ساختار حکومت ایران هشدار داده شده است. از جمله چند ماه پیش بسیاری از نمایندگان مجلس ایران از تصویب افزایش ناگهانی قیمت سوخت در ایران، با تصویب شورای عالی هماهنگی اقتصادی انتقاد کرده بودند. این افزایش قیمت به اعتراضات سراسری آبان ماه در ایران منجر شد.
بی بی سی